نگاهی به پیدایش و چگونگی تولید کارتون فوتبالیستها که در سراسر دنیا با موفقیت همراه شد
پيشرفت فوتبال ژاپن اگرچه در اين سالها بيش از هر زمان ديگري به چشم ميآيد با اين حال برگرفته از انيميشني است كه در دهه 80 در اين كشور ساخته شد؛ كارتون «فوتباليستها» نام يك مجموعه مانگا (داستانهای مصور) به طراحي نورياكي ناگايي است كه از سال ۱۹۸۵ تا ۱۹۸۹ در مجله «كروكرو» در ژاپن منتشر ميشد. بر اساس اين مانگا، يك مجموعه انيمه ۲۶ قسمتي توسط استوديو پيروت در سالهاي
۱۹۸7-۱۹۸6 توليد شد. اين مجموعه در ژاپن نتوانست بينندگان زيادي را جلب كند و پس از ۲۱ قسمت، پخش آن در ژاپن متوقف شد. در ايران اين مجموعه با حذف چند شخصيت كليدي داستان، از شبكه اول سيما و بهصورت ناقص (كمتر از ۲۱ قسمت) پخش شد. البته اصليترين دليل ناكامي اين سريال در ژاپن همزماني پخش آن با سريالي به همين محتوا بود؛ «كاپيتان سوباسا». اگرچه در تلويزيون ايران اين مجموعه هم با نام «فوتباليستها» به نمايش درآمد ولي محبوبيت آن به مراتب بيشتر از سري «فوتباليستها» بود؛ كاپيتان سوباسا نام يك مجموعه مانگا انيمه و بازي رايانهاي به همين نام است. خالق اوليه آثار يوييچي تاكاهاشي در سال ۱۹۸۱ ميلادي بود و موضوع اصلي اين سري ورزش فوتبال است. داستان اين مجموعه بر پايه زندگي فوتباليست نوجوان ژاپني به نام «سوباسا اوزارا» بنا نهاده شده بود. اين مانگا داستان پسر نوجواني را روايت ميكند كه عاشق فوتبال است و آرزو دارد با پيراهن تيم ملي ژاپن جامجهاني را به دست آورد. اين نوجوان سوباسا اوزارا نام دارد كه معني نامش به فارسي ميشود «بالهاي بزرگ آسمان». او با مادرش در ژاپن زندگي ميكند، درحالي كه پدرش كاپيتان كشتي است و دور دنيا دريانوردي ميكند. سوباسا وقتي فقط يك سال داشته، در حالي كه با توپ فوتبال بازي ميكرده به دنبال توپ جلوي اتوبوس ميرود. در آن لحظه توپ فوتبال را بغل ميكند و تصادف ميكند، اما توپ فوتبال مانع از برخورد شديد اتوبوس با او ميشود و مانند بالشتك هوا عمل ميكند و او را به سمتي پرت ميكند، ولي پس از چند ثانيه سوباسا دوباره به همراه توپش از زمين بلند ميشود. كارتون جذاب و دوست داشتني فوتباليستها را حتما به ياد داريد، كارتوني كه علاوه بر ايران در بسياري از كشورهاي جهان به نمايش در آمد و از علاقهمندان بيشماري به دست آورد. در شروع اين داستان سوباسا با دختري به نام سانايي كه از علاقهمندان به فوتبال و طرفداران تيم مدرسه نانكاتسو است آشنا شد و اين آشنايي باعث شد تا خيلي زود با واكي باياشي ملاقات كند، دروازهباني كه از استعداد بينظيري برخوردار بود و هيچكدام از ورزشكاران آن شهر نميتوانستند به او گل بزنند، حتي با توپ راگبي و بيسبال! و سرانجام روبرتو هونگو، بهترين بازيكن برزيلي كه دوست پدر سوباسا بود مربي سوباسا شد و ديد او را نسبت به فوتبال حرفهاي بهبود بخشيد. بيگمان برترين رقيب سوباسا و واكي باياشي در ژاپن كسي نبود جز، كاكرو؛ بازيكني كه به دليل كمك به خانوادهاش ميخواست يك فوتباليست حرفهاي شود. او بسيار فرد محكم، پر قدرت و كلهشقي بود كه ميخواست در هر بازي پيروز باشد.
گفتوگو با طراح انیمیشن کارتون فوتبالیستها
نوبوهيرو اوكاسكو: به «فوتبالیستها» افتخار میکنم
موفقيت كارتون سوباسا در دنيا به دليل طراحي خوب انيميشن و همچنين طراحي شخصيتهاست؛ اين مورد را نوبوهيرو اوكاسكو بر عهده داشت و بعدها نامش را به عنوان برترين طراح انيميشن ژاپني در دنيا معرفي كرد. موفقيت اين مجموعه و البته همكاري او در سريالي به نام «اولايو و تام» باعث شد تا هفته نامه «اكيپ» فرانسه به سراغ او برود و گفتوگويي با مدير انيميشن كاپيتان سوباسا انجام دهد. اوكاسكو در اين گفتوگو از دليل موفقيت كارتون «كاپيتان سوباسا» ميگويد.
ايده ساخت مجموعه «اولايو و تام» چگونه بهسرتان زد؟
اين كارتون برگرفته از مانگايي موفق در ژان به نام «كاپيتان سوباسا»ست. از آنجايي كه ساخت اين مجموعه با موفقيت پيش رفت، تصميم گرفتيم مجموعه «اولايو و تام» را هم بسازيم. در سال 1983 با من تماس گرفتند و از من خواستند شخصيتهاي اين برنامه كارتوني را طراحي كنم و انيميشن آن را بر عهده بگيرم.
موفقيت كارتون سوباسا زودتر از چيزي بود كه فكرش را ميكرديد؟
بله. البته نكته قابلتوجه اين بود كه مخاطبان خانم پايه اين موفقيت را بنا نهادند. آنها با اين حال بيش از آنكه جذب فوتبال شوند، جذب شخصيتهاي اين كارتون شده بودند. كاپيتان سوباسا برگرفته از يك مانگاي آماتور بود كه در آن زمان مشهور شده بود.
اين كارتون باعث فراگير شدن فوتبال در ژاپن شد؟
بسياري از بازيكناني كه در حال حاضر در جيليگ (ليگ فوتبال ژاپن) بازي ميكنند در دوران نوجوانيشان اين كارتون را ديدهاند و از هنرنماييهاي سوباسا لذت بردهاند. بايد بگويم همين مورد كافي است تا به اين مجموعه افتخار كنم.
به نظر شما چرا اين مجموعه در دنيا محبوب شد؟
فوتبال در همه جاي دنيا بازي ميشود و قوانين آن هم ساده است؛ از طرفي اين ورزش ورزشي تيمي است. هر جا كارتون كاپيتان سوباسا پخش شد با موفقيت همراه بود. حتي اين اواخر متوجه شدم كه اين برنامه در عراق هم پخش شده است. زماني كه در دهه 60 در حال زدن طرح اوليه براي اين كارتون فوتبالي بوديم هدف اين بود كه فوتبال در ژاپن توسعه يابد. البته خوششانس هم بوديم كه پس از چندي تيم ژاپن در رقابتهاي المپيك 1968 مكزيك مدال برنز را در رشته فوتبال به دست آورد.
و از آن زمان به بعد بود كه شما نامتان را بهعنوان برترين طراح انيميشن در دنيا مطرح كرديد...
البته افراد ديگري هم هستند كه از من معروفترند (ميخندد).
منبع
!Anime